Witam, ostatnio walcze z problemem ćwierkającego rozrządu, delikatne zmoczenie paska i ćwierkanie ustaje. Ćwierka tylko na ciepłym silniku. Powiedzcie mi czy można na rozrząd stosować preparaty do piszczących pasków klinowych ? Rozrząd ma 10000km i 3 miesiące. Poprawiałem już obudowy rozrządu żeby wykluczyć .. nie pomogło, zdejmowałem też pasek wielorowkowy i bez niego dalej piszczy, jestem 100% pewny że to pasek rozrządu bądź któraś z rolek prowadzących.
Według mnie ćwierkającego rozrządu nie należy bagatelizować. Osobiście pojechałbym do mechanika, który go zmieniał, by spróbował znaleźć usterkę. Może być to wina paska (nawet prawie nowy może się zepsuć- trafiają się podróbki) lub też, wstawienia nieoryginalnych/badziewiastych części. Na pewno nie stosowałbym preparatu do piszczących pasków - on tylko maskuje przyczynę nie rozwiązując problemu.
Pasek febi (wsumie oba paski) rolki ruvilla i pompa dolz, wszystko nowe, wydaje mi się że coś poprostu jest zabrudzone bo rolki i paski wyglądają jak nowe. Rozrządu raczej nie można niczym umyć ...
Komentarz